استراتژی محتوا چیست ؟
تولید محتوا یکی از کارهایی است که این روزها برای هر کسب و کاری اهمیت دارد و در بازاریابی و تبلیغات، به ویژه دیجیتال مارکتینگ نقشی حیاتی را ایفا میکند اما زمانی شما در این کار موفق میشوید که استراتژی محتوا داشته باشید. در ادامه به شما می گوییم استراتژی محتوا چیست، چگونه تدوین میشود و آیا استراتژی محتوا لازم است یا می توان از آن چشمپوشی کرد؟
استراتژی محتوا چیست؟
محتوا، اطلاعاتی است که در قالب متن، عکس، ویدیو، پادکست، انیمیشن و … یا ترکیبی از اینها جمعآوری و تدوین میشود و از طریق رسانههای مختلف در اختیار مخاطبان قرار میگیرد. برای تولید محتواهای درست و مناسب و همچنین انتخاب رسانه برای انتشار آنها، نیاز به استراتژی محتوا (Content Strategy) دارید؛ این استراتژی تعریف و تدوین میشود تا:
- مرجعی برای تصمیمگیری درباره محتوا در مراحل تولید، ویرایش و بهروزرسانی و حتی حذف آن وجود داشته باشد.
- معیارهای سنجش موفقیت محتوا مشخص باشد.
- شما را به اهداف بازاریابی و به ویژه دیجیتال مارکتینگ برساند.
- محتوایی مفید و کاربردی تولید شود .
- محتوا راهی برای دستیابی به اهداف کسب و کار باشد.
- محتوایی تولید شود که نیاز مشتری را برطرف و او را حفظ کند.
- محتواها با مدل کسب و کار همسو باشند.
تدوین استراتژی محتوا
کسی که کار تدوین استراتژی محتوا را بر عهده دارد به عنوان استراتژیست محتوا شناخته میشود و برخی از کارهایی که باید انجام دهد عبارتند از:
بررسی وضعیت کسب و کار
برای آنکه استراتژی محتوا تدوین شود، استراتژیست نیاز به اطلاعاتی درباره کسب و کار شما دارد. او باید دید خوبی نسبت به وضعیت فعلی کسب و کار شما داشته باشد و چنین اطلاعاتی را باید در اختیارش بگذارید:
- اطلاعاتی درباره نوع محصولات یا خدمات و روند تولید و فرورش و بازاریابی
- شناخت محصولات یا خدمات پرفروش و جدید
- اطلاعات موجود در سند هویت بصری و تصویری که می خواهید در ذهن مخاطب بسازید
- اطلاعاتی درباره مشتریان کنونی شرکت و شیوهی خرید آنها
- کانالهای جذب مشتری
- فرآیند تولید محتوای کنونی و اطلاعاتی درباره تیم تولید محتوا
- بررسی سئو سایت و گوگل آنالیتیکس
- بررسی وضعیت در شبکههای اجتماعی
- و…
تعیین هدف تولید محتوا
شما باید بدانید که هدفتان از تولید محتوا چیست و بر اساس چه هدفی قصد تدوین استراتژی محتوا یا ویرایش آن را دارید. ممکن است یک یا چند هدف را دنبال کنید اما به هر حال باید آنها را بشناسید. برخی از این اهداف عبارتند از:
- آموزش نحوهی استفاده از محصولات یا خدمات
- تعامل با مشتریان و افزایش مشارکت آنها در سایت
- افزایش ترافیک سایت و بهبود سئو
- افزایش کاربران در شبکههای اجتماعی
- برندینگ یا ریبرندینگ کسب و کار
- معرفی محصولات و خدمات جدید
- و…
شناخت مخاطبان و پرسونای مخاطب
تا جامعهی هدف خود را نشناسید نمیتوانید محتوای مناسبی تولید کنید؛ بنابراین بخشی از استراتژی محتوا به مخاطبان شما ارتباط دارد. پرسونای مخاطب الگوها، باورها، نیازها و ویژگیهای مخاطب شما را در بر میگیرد که بر اساس آنها میتوانید پیشبینی کنید یک مخاطب در هر فضا و موقعیتی چه رفتاری از خود نشان میدهد. برای تنظیم پرسونای مخاطب باید بدانید:
- مخاطبان شما چه کسانی هستند؟
- خواهان انجام چه کاری هستند؟
- چگونه فکر میکنند؟
- چه چیزهایی آنها را تحریک میکند و بر رفتارشان اثر میگذارد؟
- دلیل خرید آنها چیست ؟
- چه زمانی تصمیمشان در مورد خرید قطعی میشود و چگونه خرید میکنند؟
- از چه کانالهایی خرید خود را انجام میدهند؟
تعیین کلمات کلیدی کسب و کار
واقعیت این است که همه چیز به کلمات کلیدی ربط دارد. شما با به کار بردن کلمات کلیدی در محتوا میتوانید مخاطب را از موتورهای جستجو به سوی خود هدایت کنید. هشتگ گذاری در اینستاگرام نیز به نوعی تعیین کلمات کلیدی است که باعث میشود کاربر شما را پیدا کند.
تعیین کانالهای انتشار محتوا
هر رسانهای قانون خاص خودش را دارد و برای دیده شدن در هر یک از آنها باید شیوههای متفاوتی را در پیش بگیرید. مثلا محتوا در کمپین های تبلیغاتی اینستاگرام کاملا با محتوای سایت شما تفاوت دارد؛ هر یک از اینها دارای محدودیتهایی هستند که باید برای رسیدن به هدفتان آنها را رعایت کنید. از سوی دیگر باید رسانهی انتخابی شما با هدف تولید محتوا و مدل کسب و کارتان همسو باشد. استراتژیست محتوا مشخص میکند که چه محتوایی در چه زمانی و در چه رسانه یا کانالی منتشر شود و در اختیار مخاطب قرار گیرد.
شناخت محتوای رقبا و کسب و کارهای مرتبط
اگر محتواهای رقبا را مورد بررسی قرار دهید و عوامل موفقیت و شکست آنها را بررسی کنید می توانید از شیوههایی که به کار گرفته اند بهره ببرید و یا از روش های شکستخورده اجتناب کنید. ببینید با کدام کلمات کلیدی، ورودیهای بیشتری جذب میکنند، چگونه در شبکههای اجتماعی فعالیت میکنند و کیفیت محتوای آنها چگونه است. یادتان باشد که این اطلاعات تنها در صورتی مفید هستند که رقبا و کسب و کارهای مرتبط با کسب و کار خودتان را مورد بررسی قرار دهید. میتوانید از سایتهای خارجی نیز بهره ببرید و محتوای آنها را نیز بررسی کنید تا به اطلاعات بهتری دست یابید.
ارزیابی اطلاعات و تدوین استراتژی
در نهایت بر اساس اطلاعات به دست آمده و بررسی های انجام شده، استراتژیست محتوا در مورد نحوهی تولید محتوا، انتشار، بهروزرسانی و حذف آن، فرآیند و شیوههایی را تدوین میکند و آن را در اختیار شما میگذارد. حالا نوبت شماست که این استراتژی را به کار گیرید و نتایج را ببینید. به یاد داشته باشید که یک استراتژی در طول زمان تغییر میکند و شما باید پیوستهی استراتژی محتوای خود را به روز کنید و به فراخور نیازهای جدید آن را تغییر دهید.
تعیین روشهای بررسی محتوا
در استراتژی محتوا باید مشخص شود که محتواها قرار است چگونه مورد ارزیابی قرار گیرند و موفقیت یا عدم موفقیت استراتژی چگونه سنجیده شود. در اینجا استراتژیست محتوا ابزارها و روشهایی را تعریف میکند که بر اساس آنها باید بتوان گزارشی دقیق به دست آورد. یکی از این ابزارها گوگل آنالیتیکس است که دادههای خوبی درباره جایگاه محتوای شما در موتور جستجوی گوگل ارائه میدهد.
آیا استراتژی تولید محتوا لازم است؟
در یک کلام باید بگوییم بله! شما بدون داشتن استراتژی محتوا مانند کسی هستید که بدون نقشه و مسیریاب به سرزمینی ناشناخته سفر میکند. تولید محتوا در دنیای امروز اهمیت قابل توجهی دارد و نقش بسیار مهمی را در جذب مخاطب و حفظ مشتریانتان ایفا میکند. شما باید بر اساس برنامهای مدون به تولید محتوا بپردازید و آن را انتشار دهید. اگر قدمی را در این راه، اشتباه بردارید، ممکن است تمام زحماتتان هدر برود. تنظیم استراتژی محتوا مزایای زیر را برای شما به دنبال دارد:
- استفاده بهینه از منابع مالی و انسانی و زمان در تولید محتوا
- کاهش هزینههای ناشی از اشتباهات تولید محتوا
- بهبود سئو سایت و افزایش ترافیک آن
- تولید محتوای مناسب و افزایش جذب مخاطبان
- افزایش فروش در نتیجه جذب مخاطب
سخن آخر
کارشناسان از محتوا به عنوان عاملی کلیدی در حال و آیندهی بازاریابی یاد میکنند. پس اگر میخواهید حال و آیندهی تبلیغات و بازاریابی از آن شما باشد، باید استراتژی محتوا را جدی بگیرید. در هر مرحلهای از راه اندازی کسب و کار هستید و حتی اگر به تازگی می خواهید نسبت به راه اندازی سایت اقدام کنید، تدوین استراتژی محتوا را در فهرست کارهایتان قرار دهید.
[…] است. برای اینکه در این زمینه درست عمل کنید باید یک استراتژی محتوا داشته باشید و بر طبق آن پیش بروید. اگر صفحه مربوط به کسب […]