موشن گرافیک چیست ؟
اگر موشنگرافیک را در سرچ گوگل جستجو کرده باشید، مقالات بسیاری برای شما نمایش داده میشوند که بعضا مفید و کاربردی هم هستند اما اغلب متفاوت با دیگری و حتی در توضیح برخی مفاهیم ، متضادند.
تلاش ما اینست که در این مقاله به دیدی کلی و نسبتا کامل در مورد این موضوع رسیده و به چند سوال مهم نیز پاسخ بدهیم.
موشنگرافیک چیست؟
بگذارید از اینجا شروع کنیم: این فرد را میشناسید؟ این هنرمند، مخترع، آهنگساز و انیماتور، جان ویتنی نام داشت و بیش از یک قرن پیش در ایالت کالیفرنیا زاده شد. سایر برادران اون نیز هنرمند و فیلمساز بودند. او عاقبت حدود بیست سال پیش با کارنامهای قدرتمند و پربار در زمینهی انیمیشن و فیلمسازی از دنیا رفت. با وجود تخصصها و تواناییهایی که پیشتر گفته شد، “انیمیشن” موضوعیست که باعث شهرت جهانی آقای ویتنی شده است. در مقالهی انیمیشن بیشتر در مورد او توضیح خواهیم داد.
اصطلاح موشنگرافیک اولین بار توسط جان ویتنی به وجود آمد. موشنگرافیک ترکیبی از دو واژهی موشن به معنی حرکت و گرافیک به معنی طرح و تصویر است (Motiongraphic = Motion + Graphic) آنجایی که تصویر بیجان و بیحرکت نمیتواند حق مطلب را ادا کند موشنگرافیک به کمک طراحان میآید.
از ویژگیهای موشنگرافیک میشود به لزوم سادگی و مینیمال بودن اشاره کرد. هرچه میزان اطلاعات منتقل شده با طراحیهای سادهتر و مینیمالتر و در مدت زمان کمتری انجام بگیرد اعتبار آن اثر بیبشتر خواهد بود.
موشنگرافیست کیست؟
فردی که موشنگرافیک انجام میدهد را موشنگرافیست میگویند، موشنگرافیست به طرحهای رسمشدهی خود حرکت میدهد و بدین وسیله منظور خود را بهتر منتقل میسازد. موشنگرافیک ترکیبی از آرت (گرافیک) و تکنیک (موشن) است و به همین دلیل موشنگرافیست لازم است به دانش ترکیب صوت و حرکت آگاه باشد. به علاوه اساس موشنگرافیک را میتوان انتقال پیام به روش سمبلیک و نمادین دانست بنابراین آگاهی نسبی در زمینهی نمادها و سمبولها از احتیاجات این شاخه است.
چرا موشنگرافیک پرطرفدار شده است؟
این روزها موشنگرافیک بسیار پرطرفدار است و تا حدودی جای تیزرهای تبلیغاتی رئال را گرفته است. علت این محبوبیت چیست؟ موشنگرافیک میتواند اطلاعات زیادی را در مدت زمان محدود از طریق تصویر منتقل کند. مشغله و دغدغههای امروزهی ما اغلب حوصله و زمانی برای مطالعه یا جستجو باقی نمیگذارد. با این حال سبک زندگی ما ، لزوم داشتن اطلاعات هرچند سطحی در هر زمینهای را ایجاد کرده است. این ویدیوهای کوتاه میتوانند آنچه میخواهیم بدانیم را در زمانی کوتاه در اختیار ما قرار بدهند.
نرمافزارهای موشنگرافیک
موشنگرافی با نرمافزارهای متنوعی قابل انجام است که لیست بلندبالایی از آنها را در صفحات مختلف میتوانید پیدا کنید، فوتوشاپ (Adobe Photoshop) ، پریمیر (Adobe Primier)، افتر افکت (Adobe AfterEffect) و … از جمله این نرمافزارها هستند.
انواع موشنگرافیک
تقسیمبندی موشنگرافیک مشخص و تعیینشده نیست و هر فردی بسته به نوع ادراک شخصی میتواند تقسیمبندی متفاوتی ارائه بدهد. ما اینجا سعی کردبم تا جای ممکن یک دستهبندی مختصر و جامع ارائه بدهیم.
موشنگرافیک تیتراژ
اگر دقت کرده باشید تیتراژ برخی فیلمها و سریالها به این شکل ساخته میشود.
موشنگرافیک بازاریابی تلفیقی
نوع دیگری از موشنگرافیک که امروزه مورد توجه است تلفیق موشنگرافی و فیلمبرداری رئال برای تبلیغ یک محصول یا معرفی نوعی از خدمات است.
موشنگرافیک تیتر و عنوان و لوگو
برای به یاد ماندن لوگو یا یک نام و عنوان، به شکلی خلاقانه با نام آن کلیپ موشنگرافیک میسازند.
ویدئوی توضیحی
برای توضیح یا آموزش یک مطلب به کار میرود و اغلب نیاز به نریشن و صداگذاری دارد.
تفاوت موشنگرافیک و انیمیشن چیست؟
چه فرقی بین موشنگرافیک و انیمیشن وجود دارد؟ این سوال یمی از سوالاتیست که پاسخ مناسب و صحیح آن را به راحتی نمیشود در سایتهای فارسی زبان پیدا نمود. همانطور که در مقالهی مربوط به انیمیشن گفته شد ، موشنگرافیک یکی از زیرشاخههای انیمیشن است، در واقع هر موشنگرافیکی یک انیمیشن محسوب میشود اما هر انیمیشنی لزوما موشنگرافیک نیست. زمینهی فعالیت موشنگرافیک بهطور عمده تبلیغات است و کلیپهای کوتاه آموزش استفاده از یک محصول یا خدمات خاص. (البته از انواع دیگر این هنر در ایران، موشنگرافیک مذهبی است) به علاوه موشنگرافی معمولا حول اتفاقات مربوط به یک شخصیت یا کاراکتر نمیگردد، با عواطف و احساسات انسانی کاری ندارد و حالت داستانی پیدا نمیکند. اینها منحصرا متعلق به حوزهی انیمیشن هستند. واژهی انیمیت خود به معنی زنده کردن و جانبخشی است و نه صرف حرکت دادن.
تفاوت موشنگرافی و موشنگرافیک
به نظر شما چه تفاوتی بین موشنگرافیک و موشنگرافی وجود دارد؟ کدام حرفهای ترست و کدام قدیمیتر؟ در واقع موشنگرافی اصلا وجود ندارد و یک اشتباه رایج در زبان فارسی از خوانش کلمهی “MotionGraphic” است.