دیجیتال مارکیتنگ چیست ؟
یکی از مفاهیم تازه در دنیای بازاریابی و تبلیغات، دیجیتال مارکتینگ است که میتواند تغییراتی بزرگ را در کسب و کار شما ایجاد کند. در ادامه میخواهیم به شما توضیح دهیم که دیجیتال مارکتینگ چیست، چه جایگاهی در آینده تبلیغات دارد و چرا باید به هنگام راه اندازی کسب و کار، برای آن اهمیت قابل توجهی قائل شویم.
دیجیتال مارکتینگ
دیجیتال مارکتینگ (Digital Marketing) از زیرمجموعه های مدیریت بازاریابی و تبلیغات است که با عنوان بازاریابی دیجیتال نیز شناخته میشود. تعریفهای زیادی از این نوع بازاریابی وجود دارد اما به طور خلاصه میتوان آن را “دانش استفاده از ابزارها و انجام فعالیتهایی” دانست که “به منظور بازاریابی محصولات و خدمات در فضای دیجیتال شامل وب، شبکههای اجتماعی، موبایل، ایمیل و …” به کار گرفته میشود.
امروزه با افزایش مدت استفاده از اینترنت و حضور در شبکههای اجتماعی، استفاده از موبایل و تغییر سلیقه کاربران، دیجیتال مارکتینگ به بخشی مهم از کسب و کارها تبدیل شده است و اهمیت حضور مشاور دیجیتال مارکتینگ بیش از پیش به چشم میآید.
ابزارهای دیجیتال مارکتینگ
ابزارهای زیادی در دیجیتال مارکتینگ مورد استفاده قرار میگیرند. در اینجا به برخی از مهمترین این ابزارها اشاره میکنیم:
سئو (SEO)
سئو مخفف عبارت Search Engine Optimization و به معنی بهینهسازی سایت برای موتور جستجو است. در سئو، با روشها و تکنیکهایی مشخص، وبسایت شما جایگاه خوبی در موتورهای جستجو پیدا میکند و کاربران در صورت جستجوی کلیدواژههای اصلی در مورد کسب و کار شما، به وبسایتتان هدایت میشوند. به عنوان مثال اگر شما کسب و کاری در زمینه ساختمانسازی دارید و خدماتی را در این زمینه ارائه میدهید، یک کاربر با جستجوی عبارت اخذ پروانهی ساختمان، سایت شما را در نتایج اولیه میبیند و به آن مراجعه میکند. اهمیت سئو در دیجیتال مارکتینگ نباید نادیده گرفته شود چرا که نقش مهمی در دیده شدن وبسایت کسب و کار شما دارد.
تولید محتوا (Content Creation)
تولید محتوا به ایجاد هر گونه اطلاعاتی شامل متن، تصویر، ویدیو، پادکست و … گفته میشود که بر روی وبسایت، شبکههای اجتماعی و سایر رسانههای موجود به نمایش درمیآید. این اطلاعات باید به صورت تخصصی توسط تیم تولید محتوا، تهیه و تدوین شوند و نقشی انکارناپذیر در جذب و حفظ مخاطب دارند.
بازاریابی محتوا (Content Marketing)
در بازاریابی محتوا باید بر اساس نیاز مخاطب و کاربرانتان دست به طراحی و تولید محتوا بزنید. این محتوا میتواند متن، ویدیو، تصویر، انیمیشن و … در وبسایت یا شبکههای اجتماعی باشد و تولید آن باید با توجه به استراتژی محتوا صورت گیرد. در این نوع بازاریابی دیگر نباید به دنبال مشتری باشید بلکه با تولید محتوای مفید کاری میکنید که مخاطب به سمت شما هدایت شود و پس از کسب اعتماد و ایجاد علاقه در وی، او را به مشتری خود تبدیل میکنید.
استراتژی محتوا (Content Strategy)
استراتژی محتوا، پایه و اساس بازاریابی محتوا را تشکیل میدهد چرا که عامل مهم در بازاریابی محتوا، داشتن محتوای قوی و مناسب است. استراتژی محتوا به فرآیند تولید، ذخیره و انتشار و توزیع محتوا گفته میشود که بر اساس یک برنامهی سازمانیافته و بر اساس شناخت از مخاطبان و هدف تولید محتوا طراحی و تدوین میشود. برای داشتن استراتژی محتوا باید بدانید که با چه کسانی سر و کار دارید، دوست دارید چه مخاطبانی داشته باشید، به کدام کانالها دسترسی دارید و محدودیتهای مالی و زمانی شما چیست. این استراتژی به روند تولید و به روزرسانی محتوای وبسایت، کانال و شبکههای اجتماعی و … نظم میدهد و ساختار و قوانینی را برای آن تعریف میکند.
تبلیغات کلیکی (PPC)
تبلیغات کلیکی هر نوع تبلیغی از جمله بنر، تصویر، متن و .. را شامل می شود که شما با کلیک بر روی آنها به صفحهی دیگری هدایت میشوید. تبلیغات کلیکی در گوگل از جمله این نوع تبلیغات هستند و شاید بارها با آن برخورد داشتهاید. تبلیغات گوگل کمک میکند تا یک وبسایت به ترافیک قابل توجهی برسد و بتواند مخاطبانی را به خود جذب کند. بنرهای تبلیغاتی در سایتهای پربازدید یا اپلیکیشنها از جمله دیگر انواع این تبلیغات هستند که اگر به درستی برنامهریزی شوند نتایج رضایت بخشی خواهند داشت.
بازاریابی شبکه های اجتماعی (Social Media Marketing)
به یکی از قدرتمندترین ابزارهای دیجیتال مارکتینگ میرسیم؛ شبکههای اجتماعی که کاربران زمان قابل توجهی را در آنها سپری میکنند و فرصتی بینظیر برای تبلیغات جذب مخاطب به شمار میآیند. به عنوان مثال با استفاده از راه اندازی کمپین های تبلیغاتی در اینستاگرام، می توانید شاهد رشد مخاطبان خود باشید و بیش از پیش دیده شوید. این امر در کسب و کارهای اینستاگرام محور به خوبی قابل لمس است و با کمی بررسی میتوانید متوجه شوید که برخی در بستر رایگان اینستاگرام چگونه به موفقیتهای چشمگیری رسیدهاند. به یاد داشته باشید پتانسیل موجود در شبکههای اجتماعی قابل مقایسه با هیچ یک از رسانهها نیست.
اینفلوئنسر مارکتینگ (Influencer Marketing)
اینفلوئنسر مارکتینگ فرآیندی است که طی آن باید افرادی را بیابید که بر مخاطبان مورد نظر شما تاثیر میگذارند و میتوانند در تصمیم آنها برای خرید کالا یا استفاده از خدمات شما اثرگذار باشند. این افراد با استراتژی از پیش تعیین شده و بر اساس توافقات قبلی به معرفی کالا یا خدمت شما به طیف وسیعی از مخاطبان خود میپردازند. انتظار میرود این معرفی باعث تبدیل مخاطبان به مشتری شود و بازدهی خوبی داشته باشد. نمونه این نوع بازاریابی را در اینستاگرام بارها دیدهایم؛ افرادی با فالوورهای زیاد که به تبلیغ برای کسب و کارها میپردازند.
ایمیل مارکتینگ (Email Marketing)
ایمیل مارکتینگ یا بازاریابی ایمیلی مفهومی است که به خوبی به آن آشنا هستید. شاید این نوع تبلیغات کمی برایتان قدیمی و بدون بازدهی به نظر برسد اما هیچ کسب و کاری موفقی نیست که از مزایای این نوع بازاریابی استفاده نکرده باشد. شما با هر نوع کسب و کار و بودجهای میتوانید از این نوع تبلیغات استفاده کنید اما برای اثرگذاری باید مخاطبان خود را به درستی بیابید و پیام و محتوای مناسبی را برایشان ارسال کنید.
بازاریابی موبایلی (Mobile Marketing)
همه ما بارها پیامهایی با مضمون تخفیفات، افتتاح فروشگاه و … بر روی موبایل خود دریافت کردهایم. این درواقع همان بازاریابی موبایلی یا موبایل مارکتینگ است که با وجود تغییرات زیاد در گوشیهای همراه، باز هم در جذب مخاطبان تاثیر دارد و میتواند در حفظ مشتریان و ایجاد وفاداری در آنها نیز موثر باشد. در دیجیتال مارکتینگ ،موبایلها از کانالهای اصلی تبلیغات هستند؛ خواه این تبلیغات به صورت پیامک باشد یا در اپلیکیشن ها و شبکههای اجتماعی صورت گیرد.
بازاریابی ویروسی دیجیتال (Digital Viral Marketing)
بازاریابی ویروسی دیجیتال یا بازاریابی وایرال نوعی بازاریابی دهان به دهان در بستر شبکههای اجتماعی است. در این سیستم بازاریابی، یک پیغام تبلیغاتی دست به دست می شود و مخاطبان زیادی را دربرمیگیرد درست مانند عملکرد یک ویروس که از فردی به فرد دیگر منتقل شده و زنجیره انتقال ادامه پیدا میکند. بازاریابی وایرال را می توان در کمپین های تبلیغاتی اینستاگرام به خوبی مشاهده کرد.
چرا باید از دیجیتال مارکتینگ استفاده کنیم؟
- دیجیتال مارکتینگ هزینهی کمتری دارد.
- نتایج استفاده از این روش قابل ارزیابی و اندازه گیری است.
- جامعه بزرگی از مخاطبان را مورد هدف قرار می دهد.
- انعطافپذیری زیادی دارد و میتوانید در هر زمان تغییراتی را در استراتژیهای آن ایجاد کنید و برنامه بازاریابی و تبلیغات را تغییر دهید.
- به شما کمک میکند تا در آینده جایگاه بهتری را در کسب و کار خود و در میان رقبا داشته باشید.
- و…
- بهتر است نگاهی به مطلب اهمیت دیجیتال مارکتینگ بندازید تا اطلاعات کاملتری را در این زمینه به دست آورید.
سخن آخر
دیجیتال مارکتینگ مفهومی تازه در دنیای بازاریابی و تبلیغات است که اگر به آن توجه کنید میتوانید موفقیت بیشتری را در آینده کسب و کارتان به دست آورید. با انتخاب این روش بازاریابی و برخورداری از مشاورههای یک کارشناس وارد دنیای دیجیتال شوید و جامعه بزرگی از مخاطبان را به دست آورید. تبلیغات در آینده مبتنی بر دیجیتال مارکتینگ خواهد بود و برای اینکه بتوانید از رقبای خود در این زمینه پیشی بگیرید باید همین حالا قدم در این مسیر بگذارید.