راه اندازی سایت
داشتن وبسایت میتواند یکی از گامهای اصلی شما برای شروع و راه اندازی یک کسب و کار باشد. در این مطلب در مورد صفر تا صد راهاندازی سایت برایتان میگوییم تا بدانید چه مراحلی را برای ایجاد یک وبسایت پیش رو دارید. مراحل ساخت سایت را شرح میدهیم و به شما میگوییم چگونه باید در این مورد وارد عمل شوید.
مراحل تولید یک وبسایت
برای راهاندازی سایت کسب و کارتان، لازم است به سراغ یک متخصص در این زمینه بروید و از افرادی همچون مشاوران دیجیتال مارکتینگ بهره بگیرید تا وبسایت شما به صورت اصولی طراحی شود و جایگاه شما را در بازار و در میان مشتریان ارتقا بخشد. بد نیست خودتان هم با مراحل راهاندازی سایت آشنایی کلی داشته باشید تا بتوانید در این رابطه درست عمل کنید. این مراحل عبارتند از:
- ثبت دامنه
- خرید هاست و سرور
- طراحی سایت
- تولید محتوا
- پشتیبانی
در ادامه در مورد هر یک از این مراحل توضیح میدهیم:
دامنه چیست؟
همان طور که محل کسب و کار شما دارای یک آدرس پستی است، در فضای مجازی هم نیاز به یک آدرس دارید تا مخاطبانتان شما را پیدا کنند؛ این آدرس همان دامنه یا دامین (Domain) است. دامنهی هر سایتی منحصر به فرد است و به صورت سالیانه خریداری میشود. هر دامنه يک يا چند قسمت دارد که با نقطه یا دات «.» از هم جدا میشوند. «WWW» ماهیت آدرس است و دو بخش دیگر عبارتند از:
اسم (Domain Name): برای انتخاب اسم دامنه دستتان باز است اما باید توجه کنید که این نام باید منحصر به فرد و مرتبط با کسب و کارتان باشد. نام دامنه باید سرهم نوشته شود و میتوانید از علامت «-» نیز در آن استفاده کنید.
پسوند: برای ثبت دامنه به پسوند هم احتیاج دارید که انواع مختلفی از آن وجود دارد و هر یک معنای خاصی میدهند. دامنهها بر اساس پسوندشان به انواع مختلفی تقسیم میشوند.
انواع دامنه
این پسوندها هستند که انواع دامنهها را مشخص میکنند و تعداد بسیار زیادی از آنها وجود دارد. در اینجا برخی از متداولترین دامنهها را به شما معرفی میکنیم:
- com. که به عنوان رایجترین دامنهی مورد استفاده در دنیا شناخته میشود و مخفف کلمات Company به معنای شرکت یا Commercial به معنای تجاری است.
- org. که سازمانها و نهادها از آن استفاده میکنند و مخفف کلمه Organization به معنی سازمان است.
- net. که مورد استفاده شبکهها و شرکتهای اینترنتی است و کلمه Netweork به معنی شبکه را تداعی میکند.
- biz. که مخفف کلمه Business به معنی تجارت است و سایتهای تجاری از آن استفاده میکنند.
- info. که برای سایتهای با کار اطلاعسانی به کار میرود و مخفف کلمه Information به معنی اطلاعات است.
- edu. که پرکاربردترین دامنه در میان وبسایتهای آموزشی و مخفف Education به معنی تحصیلات است.
- gov. که تنها مورد استفاده نهادهای دولتی و ابتدای کلمه Government به معنی دولت است.
- ir. که به عنوان دامنه ملی ایران شناخته میشود و دو حرف اول Iran است.
- fr. که دامنه ملی فرانسه و مخفف نام این کشور یعنی France است.
- و…
تفاوت دامنه ها
پسوندهای دامنه، نشاندهندهی نوع کاربری یک سایت هستند و به نوعی میتوانند معرف شما باشند. مثلا با انتخاب پسوند .ir نشان میدهید یک وبسایت ایرانی هستید و یا با پسوند .info این نکته را یادآور میشوید که در امر اطلاعرسانی فعالیت میکنید. تفاوت دامنهها با یکدیگر همین کاربرد آنهاست. البته بر اساس پسوند شما هزینههای متفاوتی نیز میپردازید و باید ببینید در مورد جایگاه وبسایت شما در گوگل کدام پسوند بهتر عمل میکند و یا هر یک از پسوندها چه امکاناتی را در اختیارتان میگذارند.
هاست و سرور چیست؟
برای راهاندازی سایت به فضایی برای نگهداری فایلها، عکسها، اطلاعات و… دارید که به آن هاست میگویند و در ازای پرداخت هزینهای مشخص به شما تعلق میگیرد. هاست در واقع تمام یا بخشی از یک سرور است ؛ کامپیوتری که همیشه روشن است و منابع مختلفی از جمله فضای ذخیرهسازی را در اختیار سرویسگیرندگان میگذارد. هاست باید متناسب با کارکرد سایت و نیازهایتان باشد و برای افزایش سرعت، حفظ امنیت اطلاعات و دسترسی سریع کاربران باید نوع باکیفیت آن را تهیه کنید.
طراحی سایت چگونه انجام می شود؟
یک وبسایت از متون، فایلها، تصاویر، اطلاعات، ویدیوها و … تشکیل شده است در طراحی و ساخت یک وبسایت، طراح بر اساس نیازهای شما، در مورد ظاهر سایت، صفحه اول، منوها، چیدمان تصاویر و اطلاعات، شیوه نمایش ویدیوها و هر آنچه مربوط به ارتباط بصری با مخاطب شود، ایدههایی را مطرح و آنها را اجرایی میکند.
طراحی وبسایت در چند مرحله خلاصه میشود:
۱- طراحی وایر فریم
در این مرحله باید یک نمای کلی از سایت و نقشه کلی از صفحات آن و چیدمان منوها توسط طراح یا تیم طراحی ارائه شود.
۲- طراحی گرافیک
پس از مشخص شدن نمای کلی سایت ، باید با استفاده از نرمافزارهای طراحی، رنگ و شمایل سایت مشخص شود و با توجه به کسب و کار وبسایت، طراحیهای گرافیکی برای آن صورت گیرد.
۳- کدنویسی و برنامهنویسی
حالا که یک نمای کلی و رنگ و طرح سایت در دسترس قرار دارد میتوانیم وارد مرحله کدنویسی شویم. کامپیوترها بر اساس زبان ماشین عمل میکنند و در این مرحله اطلاعات موجود و ویژگیهای مورد نظر برای وبسایت را، با کدهای کامپیوتری مینویسند تا برای سیستم قابل درک و اجرا باشد. با نوشتن کد، کاری که سیستم باید انجام دهد، مشخص میشود و آن را به اجرا در میآورد. کدنویسی مشخص میکند که با کلیک بر روی هر منو یا لینک چه اتفاقی بیفتد و چه چیزی برای کاربر به نمایش درآید.
۴- تعیین سیستم مدیریت محتوا (CMS)
سیستم مدیریت محتوا یا Content Management System، سیستمی است که فرآیند ایجاد، ویرایش و نمایش محتوا اعم از متن، عکس، ویدیو و … را مدیریت میکند. این سیستم به دو نوع کلی تقسیم میشود:
سیستم مدیریت محتوای کد باز یا Open Source: نرم افزارهای رایگانی که کدهای در دسترس و قابل تغییر دارند و به شما امکان میدهند تا در هر زمانی، هر تغییری را در سایت خود ایجاد کنید. از جمله این نوع سیستمهای تولید محتوا میتوان به وردپرس، جوملا، دروپال و … اشاره کرد.
سیستم مدیریت محتوای اشتراکی یاSoftware As A Service: این نوع سیستمها مشابه سیستمهای با کد باز هستند اما کاربران نمیتوانند کدهای آنها را تغییر دهند. این سیستم که با نامهای سرویس اشتراکی یا سایتساز نیز شهرت دارد، باید به صورت ماهیانه یا سالیانه خریداری شود.
در اینجا بد نیست با انواع سایتها آشنا شوید که در شیوه طراحی و نوع سیستم مدیریت محتوا با هم تفاوت دارند:
- سایتهای استاتیک که کمترین میزان بهروزرسانی محتوا را دارند.
- سایتهای فلش یا متحرک که دارای دو نوع استاتیک (محتوای تغییر ناپذیر) و نیمه دینامیک (امکان اعمال تغییرا محدود در محتوا) هستند.
- سایتهای پویا یا دینامیک که کاربران مشخص شده میتوانند با دسترسی به سیستم مدیریت محتوا، تغییراتی را ایجاد کنند.
- پرتال که چند هدف را دنبال میکند و چند سایت پویا را شامل میشود و بیشتر مورد نیاز سازمانها و گروههاست.
۵- راهاندازی سایت
در مرحله آخر، سایت وارد بستر جهانی میشود و در دسترس عموم قرار میگیرد. ممکن است این مرحله به صورت راهاندازی آزمایشی باشد و بر اساس بازخوردها، سایت دوباره طراحی شود یا اصلاحاتی در آن صورت گیرد
تولید محتوا
هر وبسایت دارای اطلاعاتی است که به کاربر نمایش داده میشود و بر اساس اهداف سایت، افراد خاصی به تولید آن میپردازند. این اطلاعات در واقع محتوای یک سایت هستند که باید به صورت تخصصی توسط تیم تولید محتوا، تهیه و تدوین شوند. این محتوا نقش بسیاری زیادی در جذب مخاطب و حفظ آن دارد و در سئوی سایت شما و جایگاهتان در گوگل هم نقشی انکارناپذیر را ایفا میکند.
انواع محتوا
- محتوای متنی که فقط از کلمات و جملات تشکیل شده است.
- تصاویر که میتوانند به صورت عکس، طراحیهای گرافیکی، اینفوگرافیکها، نمودارها و … باشند.
- اسلاید شیر که مجموعه ای ازچند عکس نوشته را شامل میشود.
- محتوای ویدیویی که مخاطبان را بیش از هر چیز به خود جلب میکند و گفته میشود قابلیت پردازش آن در مغز انسان۶۰ برابر محتوای متنی است. محتواهای ویدیویی میتوانند شامل فیلمهای بلند و کوتاه، تیزرها، ویدیوهای آموزشی، انیمیشنها، استاپ موشن و … باشند.
- محتوای صوتی یا پادکست که بیشتر برای یادگیری موضوعی مورد استفاده قرار میگیرند و این روزها طرفداران زیادی پیدا کرده اند.
- محتوای تلفیقی که از ادغام چند نوع محتوا به دست میآید و میتواند ترکیبی از هر کدام از محتواها باشد. مثلا میتوانید محتوای متنی را با ویدیو ترکیب کنید یا از ترکیب متن و عکس برای رساندن پیامتان به مخاطب بهره بگیرید و یا ترجیح دهید متن، عکس، ویدیو و حتی محتوای صوتی را با هم ادغام کنید.
- محتوای کپی رایتینگ که بیشتر برای وبسایتهای فروش مورد استفاده قرار میگیرد و در آن از محتواهای تلفیقی و بیشتر به صورت متن و عکس استفاده میشود.
- محتوای آموزشی که از حساسترین نوع محتواهاست و توضیحات کامل در باره یک موضوع یا محصول یا خدمت را در بر میگیرد و یا به رفع مشکل میپردازد.
- محتوای خبری که توسط خبرنگاران تولید میشود و باید از منابع موثق خبری به دست آید.
- رپورتاژ که به تبلیغات یک محصول یا خدمت میپردازد و یا سعی در معرفی یک کسب و کار دارد.
پشتیبانی
مادامی که یک وبسایت به فعالیت خود ادامه میدهد، نیاز به پشتیبانی دارد. پشتیبانی شامل کارهای روزمره و فنی سایت، بروزرسانیها، رفع خطاها و مشکلات، انجام تغییرات، حفظ و نگهداری در برابر ویروس و هکر و … میشود. معمولا پشتیبانی سایت به دو صورت است:
- پشتیبانی فنی که شامل بروزسانی فنی و امنیتی و نگهداری سایت میشود.
- پشتیبانی محتوایی که بروزرسانی محتوایی، ایجاد مطالب و مقالات و تصاویر و … را در بر میگیرد.
افرادی که برای طراحی سایت به آنها نیاز دارید
برای طراحی سایت و پشتیبانی از آن باید تیمی از افراد زیر را در دسترس داشته باشید:
گرافیست که نقش اصلی را در طراحی بصری سایت شما دارد.
مشاور دیجیتال مارکتینگ که به شما کمک میکند تا یک استراتژی خوب برای رقابت با رقبا را در پیش بگیرید و سایت خود را به گونه ای طراحی کنید که بیشترین بازدید یا فروش را داشته باشد. برای برخورداری از این مزایا باید اهمیت حضور یک مشاور دیجیتال مارکتینگ را جدی بگیرید.
تیم تولید محتوا که سایت شما را به روز نگه میدارند و نقشی مهم را در جایگاه شما در فضای مجازی و جذب مخاطب بر اساس استراتژیهای دیجیتال مارکتینگ ایفا میکنند.
متخصص سئو که به بهینهسازی سایت شما در موتورهای جستجو کمک میکند و استراتژیهایی را در اختیار تیم تولید محتوا و دیجیتال مارکتینگ میگذارد.
طراح رابط کاربری که به شما کمک میکند یک سایت به اصطلاح کاربر پسند داشته باشید و استانداردهای جذب و حفظ کاربرد را رعایت کنید.
سخن آخر
در دنیای امروز، هر کسب و کاری باید در فضای مجازی جایگاهی داشته باشد تا بتواند مخاطبان بیشتری را پوشش دهد. برای همین است که بسیاری از کسب و کارها هزینههای زیادی را به طراحی و بروزرسانی سایتشان اختصاص میدهند تا جایگاه بهتری در بازار داشته باشند. برای راهاندازی وبسایت خود، وقت را تلف نکنید تا با ورود به این دنیای گسترده از مزایای آن بهرهمند شوید.
[…] زمان راهاندازی وبسایت، یکی از کارها خرید هاست است که اهمیت بسیاری دارد. اگر […]
[…] از نکات مهم در زمان راهاندازی سایت انتخاب هاست مناسب است. باید دقت کنید که هاست شما ایمن […]