راه اندازی کسب و کار اینترنتی
در این مطلب با شما در مورد از صفر تا صد راهاندازی کسب و کار صحبت میکنیم و به شما میگوییم که برای راهاندازی کسب و کار خودتان باید چه کارهایی انجام دهید و چه مراحلی را باید پشت سر بگذارید. با ما همراه باشید تا از نحوه راهاندازی کسب و کار بیشتر بدانید و از مراحلی که باید پشت سر بگذارید آشنا شوید.
با ارزیابی خودتان و منابعتان شروع کنید
ابتداییترین سوالی که باید از خودتان بپرسید این است که چرا میخواهید یک تجارت و کسب و کار را شروع کنید؟ پول بیشتری میخواهید؟ از کار روتین خود خسته شده اید؟ با رئیستان مشکل دارید؟ نیاز بی پاسخ خاصی را در جامعه میبینید؟ یا میخواهید تحولی در زندگیتان ایجاد کنید؟ و …
وقتی پاسخ قانعکنندهای برای این سوال پیدا کردید باید به سراغ خودشناسی بروید و تحلیل دقیقی از خودتان داشته باشید. در اینجا خوب فکر کنید و پاسخی مناسب برای این قبیل سوالها بیابید:
- چه مهارتهایی دارید؟
- چه علایقی دارید؟
- در چه حوزه یا حوزههایی دارای تخصص هستید؟
- چقدر میتوانید هزینه کنید؟ در صورت شکست چگونه ادامه میدهید؟
- چه منابع مالی و انسانی در اختیار شماست و چه قدر میتوانید سرمایه گذاری کنید؟
- بر روی چه کمکهایی میتوانید حساب باز کنید؟ خانواده، دوستان، شرکا و …
- از چه مشاورانی میتوانید کمک بگیرید؟ وکلا، کارشناسان فروش، مشاوران بازاریابی و …
- دوست دارید چه سبکی از زندگی داشته باشید؟
- آیا آماده کارآفرینی و قبول مشکلاتش هستید؟
با خودتان حسابی صادق باشید. این یک پایه و اساس هر کاری است که میخواهید انجام دهید؛ بنابراین بهتر است اکنون واقعیت را بدانید تا بعدا. اگر میخواهید این کار را با همکاری چند نفر دیگر آغاز کنید باید چنین آنالیز دقیقی را از آنها نیز داشته باشید.
چه ایدههایی برای کسب و کار دارید؟
حالا نوبت آن است که ببینید با اتوجه به ویژگیهای خودتان چه کسب و کارهایی میتوانید راهاندازی کنید. برای این کار میتوانید در یکی از راههای زیر قدم بردارید یا کسب و کاری را انتخاب کنید که چند راه را پوشش میدهد:
- به سراغ فناوریها یا روشهایی بروید که میدانید به زودی سر از جامعه شما در میآورند و نیازهای تازهای را ایجاد میکنند. مثلا شما با علم به اینکه تولید یک نوع خودکار در دنیا در حال گسترش است به این فکر میکنید که آن را خودتان تولید کنید یا برای پاسخگویی به نیازهایی که ممکن است با ورود آن به جامعه ایجاد شود، راههایی را پیدا کنید.
- به دنبال برطرف کردن اشکالات و نقصهای موجود باشید. در اینجا توجه کنید که مشکلات کوچک بیشتر به چشم میآیند تا خوبیهای بزرگ. پس اگر کسب و کار شما بتواند مشکلی را برطرف کند، مردم از شما خیلی متشکر خواهند بود. این برطرف کردن مشکل میتواند به عنوان مثال طراحی یک نرم افزار برای کنترل درآمد و مخارج درآمد خانواده باشد که مشکلات زیادی را برطرف میکند.
- مهارتهای خود را در یک زمینه کاملا جدید به کار بگیرید. مشاغل و صنایع موجود، کارهایی را از یک راه تعریف شده و متداول انجام میدهند اما شما میتوانید روش جدیدی را با توجه به مهارت خود بیابید و کسب و کارتان را بر پایه آن راهاندازی کنید. تولید لوازم بهداشتی بدون دخالت دست یا تهیه یک نوع بیسکوییت با فرمول جدید از این روشهای جدید محسوب میشوند.
- رویکرد بهتر، ارزانتر و سریعتر را در نظر بگیرید. اگر رویکرد جدیدی برای یک کسب و کار ندارید، به این فکر کنید که چگونه میتوانید کالاها و خدمات موجود را با کیفیتی بهتر، ارزانتر یا با سرعت بیشتر ارائه کنید.
برای آنکه این مرحله را به درستی پشت سر بگذارید تعامل خود را با مردم و اطرافیان خود افزایش دهید، به سراغ مشاورههای کسب و کار بروید و با کارآفرینان موفق ملاقات داشته باشید. فقط بر دانستههای خود تکیه نکنید و میزان مطالعهتان را بالا ببرید. یادتان باشد که ایدههای شما باید دارای ویژگیهای زیر باشند:
- با ویژگیهای شما همخوانی داشته باشند.
- قابل اجرا باشند
- سرمایه کافی برای آنها را داشته باشید
- منابع انسانی لازم را در اختیار داشته باشید.
تحقیقات بازار را فراموش نکنید
به یکی از مراحل سخت و مهم میرسیم. حالا که شما با توجه به ارزیابی خودتان ،ایدههایی را دارید، باید ببینید هر کدام از آنها چه جایگاهی در جامعه دارند. با استفاده از تحقیقات بازار باید میزان تقاضای یک محصول یا خدمت را بشناسید و ببینید چه کسانی مشتریان احتمالی شما خواهند بود. پس از انجام تحقیقات بازار میتوانید:
- موقعیت فعلی و آینده یک کسب و کار را بررسی کنید.
- رفتار مشتریان را پیش بینی کنید.
- مشتریان خود را بشناسید و به ارزشی پی ببرید که کسب و کارهای دیگر به آنها نمیدهند.
اول از همه از خودتان بپرسید آیا این کار را تا به حال کسی انجام داده است؟
اگر جوابتان خیر است، باید دلیل محکمی برای این شروع این کار داشته باشید. بیشتر در مورد ایدهی خود تحقیق کنید و به سراغ مشاغلی بروید که به ایدهی شما مرتبط هستند و ببینید چرا هیچکس تا به حال چنین کاری را انجام نداده است. شاید در میانهی تحقیقات بفهمید ایدهی شما بارها امتحان شده و شکست خورده اما شما از آن خبر نداشتید. ببینید نتیجهی کسب و کار شما چه نیازی را قرار است برطرف کند؟ آیا آن نیاز واقعا وجود دارد یا فقط ساخته ذهن شماست؟ چه میزان تقاضا را برای آن پیش بینی میکنید؟ آیا افرادی که قرار است نتیجه کار شما را استفاده کنند، به کمبود آن اذعان دارند یا خیر؟ در نهایت تصمیم بگیرید که آیا راهاندازی این کسب و کار لازم است یا نه؟
اگر جوابتان بله است، تحقیقات در مورد رقبا یا شرکای احتمالی خود در بازار را شروع کنید. میزان عرضه و تقاضا را در نظر بگیرید، دلایل شکست احتمالی کسب و کارها در آن زمینه را بررسی کنید و به دنبال دلایل موفقیت کسب و کارها در زمینه مد نظر خود نیز باشید. شما به اطلاعاتی جامع نیاز دارید و حتی میتوانید از طریق تنظیم پرسشنامه نیز به آنها دست یابید. به آمارها رجوع کنید و رشد کسب و کارها را ببینید. از خودتان بپرسید که کار شما قرار است چه میزان مشتری را به خود جذب کند و آیا واقعا این میزان مشتری در بازار وجود دارد؟ آیا کسب و کاری که در نظر گرفتهاید اشباع نشده است و یا روش نوین شما میتواند آن قدر جذاب باشد که مشتریان را به سوی شما سوق دهد؟
تحقیقات بازار مرحلهای سخت، پیچیده و با جزییات زیاد است که باید در مورد آنها دقت کنید. به حرفها توجه کنید اما به سراغ منابع مختلف بروید. معمولا اشتباهاتی از سوی افراد در این مرحله رخ میدهد که نتایج بدی را به دنبال دارد:
- فقط استفاده از منابع دسته اول مانند افراد مشغول در آن کسب و کار
- فقط استفاده از منابع دسته دوم مانند کتابها و مقالات
- فقط استفاده از منابع آنلاین
- فقط استفاده از اطلاعات افرادی که میشناسید.
یادتان باشد یک تحقیق بازار کارآمد حداقل دارای این ویژگیهاست:
- هم تحقیق کیفی و هم کمی را در بر میگیرد و اعتبار آماری دارد.
- برداشتها، قضاوت، انتظارات، میزان وفاداری، تمایلات و رفتار مشتریان را میسنجد.
- بین هزینه تحقیق و ارزش اطلاعات به دست آمده، توازن وجود دارد.
به فکر رسمی کردن کسب و کارتان به صورت قانونی باشید.
در این مرحله شما میدانید که میخواهید چه کنید و کسب و کارتان را انتخاب کردهاید. حالا باید جوانب قانونی را بررسی کنید و ببینید که چه کارهای اداری را باید برای رسمی کردن کارتان انجام دهید. در اینجا وکلا میتوانند بهترین مشاور شما باشند و البته میتوانید از کسانی که کسب و کارهای مشابه دارند هم استفاده کنید. در این مرحله باید نامی را برای کسب و کار خود انتخاب کنید و در مورد مجوزها و شرایط لازم برای دریافت آنها اطلاعات به دست آورید.
طرح کسب و کار خود را تنظیم کنید
طرح کسب و کار یا بیزینس پلن یکی از چیزهای ضروری برای راهاندازی کسب و کار است که نقش مهمی را در موفقیت شما ایفا می کند. برای تدوین بیزینس پلن به این اطلاعات نیاز دارید:
عنوان: باید در ابتدای هر بیزینس پلن، نام کسب و کار نوشته شود.
خلاصه اجرایی: در این بخش خلاصهای از کسب و کارتان ارائه میدهید که شامل توضیحاتی در مورد کار، مشکلی که قرار است حل کنید، راه حلی که دارید و دلیل آنکه میخواهید حالا این کسب و کار را داشته باشید، میشود.
شرح کسب و کار: چه نوع کسب و کاری را میخواهید شروع کنید؟ وضعیت فعلی کار مورد نظرتان چیست و در آینده به چه شکل خواهد بود؟
استراتژیهای بازار: بازار هدف شما چیست و چگونه میتوانید به بهترین وجه در آن خودی نشان دهید؟ چگونه می خواهید به بازار راه پیدا کنید و به معرفی محصول یا خدمت خود بپردازید؟
برنامه بازاریابی: به طور خلاصه بنویسید، چه برنامه ای برای بازاریابی دارید؟ می توانید یکی از روش های زیر را برای کسب و کارتان انتخاب کنید:
- بازاریابی سنتی که روشهایی مانند تبلیغات در روزنامه ها، تلویزیون، بیلبورد و … را دنبال میکند.
- بازاریابی دیجیتال یا دیجیتال مارکتینگ که دریچه ورود شما به دنیای دیجیتال است و برای بهبود وضعیت سایت شما، صفحات شبکههای اجتماعی، تبلیغات اینترنتی، تبلیغات اساماس و … تلاش میکند. اگر قصد ورود به این فضا را دارید، برای موفقیت، اهمیت مشاوره دیجیتال مارکتینگ را در نظر داشته باشید.
تحلیل رقابتی: نقاط قوت و ضعف رقبای شما چیست؟ چگونه میخواهید آنها را از میدان به در کنید و بازارشان را به دست آورید؟ چه مزایایی نسبت به آنها دارید؟ آیا میتوانید ویژگیهای تازهای به محصول یا خدمتتان اضافه کنید؟
طرح و برنامه توسعه: محصول یا خدمات شما چیست و چگونه توسعه مییابد؟ بودجه ای که برای محصول یا خدماتتان در نظر گرفته اید، چه قدر است؟ بازارایی که در آینده میخواهید به دست آورید کدامها هستند؟
برنامه اجرایی و مدیریت کسب و کار: چه برنامه کاری برای کسب و کار خود و بخشهای اجرایی و مدیریت آن دارید؟ کسب و کار شما در هر روز چه برنامه ای دارد و چگونه کار میکند؟
منابع مالی: سرمایه کار از کجا، چه زمانی و چطور تامین میشود. چه نوع پیش بینیهایی باید در مورد منابع مالی داشته باشید و چه مواردی را باید در نظر بگیرید؟
به یاد داشته باشید که تنظیم بیزینس پلن کمی سخت است اما اهمیت بسیاری دارد؛ همچنین باید به صورت مداوم آن را به روز کنید.
منابع مالی کسب و کارتان را تامین کنید
راههای مختلفی برای تامین مالی کسب و کارتان وجود دارد که در اینجا به برخی از آنها اشاره میکنیم:
منابع مالی را خودتان تامین کنید. در این صورت راه اندازي كسب و كار شما ممكن است بيشتر طول بكشد اما بخش خوب اين است كه همه چیز تحت کنترل خودتان خواهد بود.
از دوستان و خانواده کمک بگیرید. در این راه جدا کردن کسب و کار از روابط شخصی کار سختی است اما اگر میخواهید از وام برای تامین مالی استفاده کنید، این راه بهتر است چرا که پیچیدگیهای دریافت وام را ندارد.
از کمک هزینههای کسب و کارها استفاده کنید. از کمکهایی که برخی سازمانها برای کسب و کارهای مرتبط به خودشان میدهند بهره ببرید؛ این راه کمیطولانی است اما هزینه خاصی برای شما در بر ندارد.
یک کمپین جمعآوری کمک مالی راهاندازی کنید. این کار کمی سخت به نظر میرسد و جلب اعتماد کاربران برای پرداخت پول اصلا کار آسانی نیست اما در برخی موارد موفقیت آن دیده شده است.
به گروههای سرمایهگذار مراجعه کنید. هستند افرادی که نمیخواهند درگیر کسب و کار شوند اما حاضرند سرمایه شما را با شرایط خاصی تامین کنند. بد نیست این موارد را نیز مورد بررسی قرار دهید.
از شتابدهندهها کمک بگیرید. شرکتهای شتاب دهنده برای کمک به مشاغل جدید یا نوپا در راه رسیدن به سطح بعدی طراحی شده اند اما برخی از آنها به خوبی از پس تامین بودجه هم بر میآیند به شرطی که طرحتان خیلی خاص باشد.
به دنبال وام بانکی بروید. بانکهای مختلف وامهایی را برای کسب و کارها در نظر گرفته اند که اگر شرایط لازم را داشته باشید میتوانید از آنها استفاده کنید.
تیم خود را بسازید
بر اساس کسب و کاری که در نظر گرفته اید، به یک تیم احتیاج دارید و باید مسئولیتهایی را به افراد دیگر واگذار کنید. خواه به یک شریک نیاز داشته باشید یا بخواهید کارمند یا فریلنسری را استخدام کنید؛ به هر حال این نکات را در نظر بگیرید:
اهداف خود را به وضوح بیان کنید. اطمینان حاصل کنید که همه افراد از همان ابتدا بینش و نقش خود را در آن مأموریت درک میکنند.
پروتکلهای استخدام را مشخص و آنها را دنبال کنید. باید موارد زیادی را مورد توجه قرار دهید و فهرستی از ویژگیهای فردی که به دنبال آن میگردید داشته باشید؛ از ویژگیهای ظاهری، سن، تحصیلات و … . بر اساس همین ویژگیها اقدام به انتخاب افراد کنید.
فرهنگ سازمانی قوی ایجاد کنید. ایجاد یک فضای مثبت در کار، نیازمند یک فرهنگ سازمانی است که باید به دست شما تنظیم و آموزش داده شود. یک فرهنگ عالی سازمانی، احترام و توانمندسازی کارمندان از طریق کانالهای مختلف از جمله آموزش را مد نظر قرار میدهد و روابط بین افراد را در یک تیم مشخص و تنظیم میکند.
همکاران خارج از شرکت را مشخص کنید. کارهایی هستند که می خواهید به مجموعه ها یا افرادی خارج از مجموعه خودتان محول کنید و باید برای آنها برنامهریزی داشته باشید. به عنوان مثال شرکتهای پخش که قرار است توزسع محصولتان را بر عهده بگیرند یا مشاور دیجیتال مارکتینگ که بر روی بازاریابی و استفاده از روشهای نوین تمرکز می کند.
محل کسب و کارتان را مشخص کنید
آیا برای کسب و کارتان به یک دفتر ،کارگاه، فروشگاه یا … احتیاج دارید یا میتوانید آن را به صورت غیرحضوری و آنلاین هم پیش ببرید؟ در صورت نیاز به یک محل مشخص به این نکات توجه کنید:
- اطمینان حاصل کنید که مکان شما با سبک شما مطابقت دارد.
- اینکه مشتریان شما چه کسانی هستند را در نظر بگیرید و ببینید نزدیکی آنها محل کسب و کار شما چقدر مهم است؟
- اگر نیاز به دیده شدن محل کسب و کارتان توسط مشتری دارید اطمینان حاصل کنید که محل انتخابی شما به راحتی پیدا میشود و در دید است.
- دسترسی و پارکینگ را در نظر بگیرید.
- به ویژگیهای رقابتی توجه کنید. بعضی اوقات داشتن رقبا نزدیکی خود کار خوبی است اما در برخی موارد حسابی بازارتان را خراب میکند. بر اساس تحقیقات بازار این مورد را مشخص کنید.
- به مشاغل و خدمات اطراف خود توجه کنید و ببینید که چگونه آنها میتوانند کیفیت کسب و کار شما به عنوان یک محل کار را تحت تاثیر قرار دهند.
- وجهه و تاریخچه محل را در نظر بگیرید و ببینید آدرس شما چه تصویری را در ذهن مشتری شکل میدهد.
- قوانین محل را بررسی کنید و مطمئن شوید راهاندازی کسب و کارتان در آنجا منع قانونی ندارد و مشاغل مزاحم کسب و کارتان نیز نمیتوانند در آنجا راهاندازی شوند.
- زیرساخت ساختمان را در نظر بگیرید و جایی را پیدا کنید که بتواند م نیازهای شما را پشتیبانی کند.
- اجاره ، آب و برق و سایر هزینههای محل را مورد توجه قرار دهید.
- معامله را طبق شرایط خود انجام دهید و زیر بار خواستههای نامعقول نروید.
شروع به کار کنید
آینده کسب و کار شما به درآمد و فروش بستگی دارد؛ بنابراین باید هر چه زودتر شروع به کار کنید تا در تامین هزینهها و کسب درآمد پیش بینی شده دچار مشکل نشوید. در اینجا چند نکته مهم برای فروش بهتر و بقای کسب و کار را به شما میگوییم:
گوش کنید.
شما باید به تقاضای مشتری گوش کنید و بفهمید آنها دقیقا چی چیزی میخواهند و چگونه میتوانید آن را عملی کنید.
تعهد بخواهید، اما در مورد آن فشار وارد نکنید.
باید قراردادهای درستی داشته باشید و از مشتری تعهد بخواهید اما به گونه ای رفتار نکنید که مشتری حس کند او را مجبور به خرید و استفاده از محصول یا خدمتتان کرده اید.
از شنیدن «نه» نترسید.
اگر کسی محصول یا خدمت شما را نخواست از او دلیل بخواهید و سعی کنید نقصهای احتمالی را برطرف کنید. سپس سراغ مشتریان دیگر بروید.
بازخورد بگیرید.
حتما به نظرات مشتریان توجه کنید و آماده تجدید نظر در کسب و کارتان در صورت لزوم باشید.
کسب و کارتان را در اولویت قرار دهید.
وقتی صاحب یک کسب و کار میشوید باید برای آن وقت زیادی صرف کنید. کسب و کار شما همچون نوزادی است که باید به موقع آن را تغذیه کنید و رسیدگیهای لازم را انجام دهید تا رشد کند.
بازاریابی را جدی بگیرید
در کنار همه نکات مهم، اهمیت زیادی به بازاریابی بدهید. با بازاریابی درست است که شما به فروش بیشتر می رسید و می توانید سود بیشتری به دست آورید؛ پس بقای کسب و کارتان تا حد زیادی به این موضوع بستگی دارد. بر اساس بیزینس پلن خود یکی از روشهای بازاریابی سنتی و دیجیتال مارکتینگ را برگزینید و از خدمات مشاوران در این زمینه بهره بگیرید.
برای تبلیغات، هوشمندانه اقدام کنید.
البته انتخاب شیوه تبلیغات بر عهده تیم بازاریابی یا دیجیتال مارکتینگ است اما به عنوان یک مدیر همواره در تبلیغات، منابع مالی را مدنظر قرار دهید و با توجه به برنامه ریزیتان برای این کار هزینه کنید. باید ببینید کدام یک از کانالهای تبلیغاتی ارزش هزینه کردن دارند و چه نتیجه ای برای شما حاصل میشود.
به فکر توسعه باشید.
تحقیقات بازار را مدام به روز کنید تا هم مشتریان جدید و هم نیازهای تازه بازار را بشناسید. شما باید رشد و توسعه داشته باشید تا بتوانید موقعیت خود را در بازار حفظ کنید. به نقش بازاریابی و اهمیت آن در توسعه توجه زیادی داشته باشید.
سخن آخر
راهاندازی کسب و کار تازه آغاز ماجرای کارآفرینی شماست. هنوز راه درازی در پیش دارید و باید همواره حواستان را خوب جمع کنید تا به موقع وارد عمل شوید. از کمکهای مشاوران استفاده کنید و همیشه اطلاعات خود را به روز نگه دارید. اگر تجربهای در این زمینه دارید آن را با ما به اشتراک بگذارید. آیا تا به حال به کارآفرینی و راهاندازی کسب و کار فکر کردهاید؟ چه ایده هایی در سر دارید؟ چقدر به آنها توجه می کنید؟
[…] برای تامین امنیت وردپرس باید به آنها توجه کنید. برای راهاندازی یک کسب و کار به صورت آنلاین نیاز به امنیت بیشتری برای سایت خود […]
[…] این ابزارها اینسایت (Insight) نام دارد و کسانی که اقدام به راهاندازی کسب و کار در اینستاگرام کرده اند باید به خوبی با آن آشنا باشند. با مطالعه این […]